سولفات سدیم چیست و چه کاربرد هایی دارد
سدیم سولفات چیست ؟ در این مطلب بررسی میکنیم که سولفات سدیم چیست و چه کاربرد هایی دارد و در چه صنایعی از سولفات سدیم استفاده میشود .
سدیم سولفات چیست ؟
این ماده نام های زیادی مانند سولفات دو سود ، نمک گلوبر و نمک سدیم سولفوریک اسید دارد .
این ماده مانند نمک ماده ای سفید رنگ است و به شکل پودر می باشد . سدیم سولفات یکی از پرمصرف ترین مواد شیمیایی در دنیا است ، که سالانه نزدیک به 7 میلیون تن از این ماده تولید میشود .
سولفات سدیم در آب دریا ، برف و باران وجود دارد . همچنین بیشتر دریاچه های شور دنیا هم با مقدار های زیاد یا کم دارای سولفات سدیم میباشند .
سولفات سدیم در صنعت بسیار کاربرد های مهم و خوبی را دارد . این ماده با خالصیت کم یا زیاد در صنعت های متنوعی مانند : داروسازی ، بافندگی ، تولید مواد شوینده و... کاربرد های بسیار زیادی دارد .
شناسه های سولفات سدیم
شاید برای شما هم جالب باشد که فرمول شیمیایی و مشخصات دیگر سولفات سدیم را بدانید . نام لاتین این ماده شیمیایی sodium sulfate می باشد ؛ و فرمول شیمیایی سولفات سدیم Na2 SO4 میباشد .
نکته و ویژگی دیگر این ماده شیمیایی این است که این ماده در آب حل میشود یا به عبارت دیگه در آب انحلال پذیر است . همانطور که در مطلب بالا گفتیم رنگ این ماده همانند نمک سفید است ، و به شکل پودر می باشد .
از سدیم سولفات بیشتر در صنعت استفاده میشود ولی گرید دیگر این ماده شیمیایی این است که در صنعت خوراکی هم از آن استفاده میشود .
ویژگی دیگر درباره این ماده این است که سولفات سدیم یک ماده غیر رسمی می باشد و از نظر شیمیایی بسیار ماده ی پایداری میباشد .
سولفات سدیم چند نوع دارد
سولفات سدیم دارای چند نوع مختلف است که در قسمت زیر آنها را نام برده و توضیح میدهیم .
سولفات سدیم آب دار : این نوع سولفات سدیم بیشتر در طبیعت یافت میشود و به شکل نمک آبدار می باشد . به این نوع سدیم سولفات نمک گلوبر هم می گویند و به این نام مشهور میباشد .
سولفات سدیم بدون آب : سدیم سولفات بدون آب به شکل کیریستالی می باشد و نام آن در زبان لاتین به تناردیت مشهور می باشد .
کاربرد های سدیم سولفات چیست؟
1_ تولید مواد شوینده : سولفات سدیم در دماهای پایین واکنشی از خود نشان نمیدهد و به نوعی خنثی میباشد اما در دماهای بالا کم کم دچار واکنش میشود ؛
به همین دلیل این ماده شیمیایی در صنعت و تولید مواد شوینده و بهداشتی بسیار کاربرد دارد و یکی از ماده های اصلی تولید مواد شوینده است ، چون بسیار پاک کننده و کار آمد است .
از سولفات سدیم در پودرهای لباسشویی و غیره هم استفاده زیادی میشود ، چون همانطور که گفتیم استفاده از این ماده باعث میشود که پاک کنندگی پودر چند برابر شود .
2_ صنعت شیشه سازی : سولفات سدیم در صنعت شیشه سازی هم کارایی های بسیار زیادی دارد ، یکی از کاربرد های بسیار جالب این ماده در صنایع شیشه سازی این است که سولفات سدیم حباب های کوچک هوا که در روند قالب سازی به وجود می آیند را حذف میکند .
3_ صنعت چوب و کاغذ : در صنعت چوب و کاغذ برای تولید پالپ چوب از این ماده استفاده میشود . سولفات سدیم در ساخت کاغذ هم کاربرد های بسیار زیاد و گسترده ای دارد .
4_ نساجی و رنگرزی : از سولفات سدیم در صنعت نساجی و رنگرزی استفاده بسیار زیادی میشود ، تقریبا میشود گفت که در هر یک سال بالای صد هزار تن از سولفات سدیم در صنعت نساجی و رنگرزی استفاده میشود . از این ماده جهت یکنواخت شدن رنگ پارچه استفاده میشود .
نکات ایمنی برای استفاده از سولفات سدیم
برای استفاده از این ماده باید به چند نکته دقت کنید که بسیار مهم است .
این ماده نباید با چشم برخوردی داشته باشد چون صدمه های زیادی ممکن است به بینایی فرد بزند . غبار این ماده میتواند در دستگاه تنفسی هم تاثیرات بدی را داشته باشد پس باید در هنگام استفاده از این ماده بسیار مراقب سلامتی خود باشیم .
ما در این مطلب بررسی کردیم که سولفات سدیم چیست و اگر نیاز به خود این ماده دارید برای خرید سولفات سدیم چه کارهایی باید انجام دهید . امیدوارم این مطلب مورد پسند شما قرار گرفته باشد .