کاربرد سولفات سدیم در صنعت چیست ؟
کاربرد سولفات سدیم - این سولفات در فضاهای خشک و گرم به شکل تناردیت (SO4Na2) به وجود می آید . تناردیت در واقع نوعی کانی و سولفات سدیم فاقد آب است .
سدیم سولفات در فضاهای مرطوب تبدیل به میرابیلیته (Na2SO4.10H2O ) می شود . میرابیلیته نیز نوعی کانی به رنگ سفید است . این کانی از لحاظ ظاهری به شکل بلور می باشد .
مهم ترین تولید شیمیایی سولفات سدیم , در هنگام تولید فرآیند هیدروکلریک اسید رخ می دهد . هیدروکلریک اسید نوعی محلول شفاف و بدون رنگ است . بوی تند و شدیدی دارد . این اسید بسیار قوی است و از آن در صنعت بسیار استفاده می شود . جالب است بدانید که این ماده در معده انسان نیز یافت می شود .
به دلیل آن که تناردیت مایل به جذب ترکیبات آهنی و همچنین ترکیبات آلی دارد . بنابراین سدیم سولفات توده ای یا bulk با تشکیل دکاهیدرات خالص سازی می شود . و به آسانی به شکل هیدراته تبدیل می شود .
شاید این موضوع جالب بنظر بیاید که این ماده به طور طبیعی در جو زمین قرار دارد . سولفات سدیم در برف و همچنین باران موجود است و از اصلی ترین محلول های آن دو به شمار می آید .
سولفات سدیم از نظر شیمیای بسیار پایدار است .
گفته می شود که تولید سولفات سدیم در جهان به 6 میلیون تن در سال می رسد . که با توجه با این آمار یکی از پرمصرف ترین مواد شیمیایی در جهان است .
کاربرد سولفات سدیم
تقریبا از نصف کاربرد سولفات سدیم تولید شده در جهان ,برای تولید مواد شوینده مانند انواع پودر های لباسشویی یا دستی , است .
یکی دیگر از کاربرد سولفات سدیم که در گذشته بیشتر مرسوم بوده , استفاده از آن در صنعت تولید کاغذ می بوده.
همچنین از این ماده اسیدی در صنعت شیشه سازی استفاده می شود . سولفات سدیم به عنوان یک نرم کننده در این صنعت عمل می کند و باعث زدوده شدن حباب های هوای تولید شده در شیشه می شود . این ماده باید هنگامی که شیشه هنوز داغ و به شکل مذاب است به آن اضافه شود . همچنین از ایجاد کف بر بروی شیشه مذاب جلوگیری می کند .
یکی از کاربرد سولفات سدیم در صنعت نساجی است . به این شکل که باعث می شود رنگ ها به طور یکنواخت و یک دست در عمق پارچه نفوذ کنند .
کاربرد دیگر این ماده به این صورت است که از آن (تناردیت) در آزمایشگاه ها به عنوان خشک کننده ی خنثی برای جذب آب استفاده می شود .
از فرم دکاهیدرات آن ( نمک گلوبر ) در گذشته به عنوان ملین ( مسهل ) استفاده می شده . همچنین با استفاده از آن می توانستند معده را شستشو دهند . برای زمانیکه افراد در استفاده از دارو ها زیاده روی می کردند .
مورد مصرفی دیگر سولفات سدیم در یخ زدایی است . مانند یخ زدایی از شیشه ها و ... .
همچنین از سولفات سدیم (البته به صورت محدود ) برای خوراک دام و همچنین طیور استفاده می شود .
کاربرد سولفات سدیم - روش های تولید سولفات سدیم
تولید این ماده به طور کلی به دو روش انجام می شود :
روش اول به صورت سنتز شیمیایی و روش دوم به صورت استحصال از منابع معدنی که شامل سدیم سولفات هستند .
اصولا در کشورهایی که منابع معدنی مربوط به سولفات سدیم ندارند از روش سنتز استفاده می شود . بسته به اینکه سولفات سدیم تولید شده طی فرآیند مربوطه محصول فرعی یا اصلی است , استفاده می شود .
در روش استحصال از منابع معدنی , از ذخایر طبیعی استفاده می شود . مبنای استفاده از سولفات درجه خلوص آن است . فرآیند استحصال به سه دسته تقسیم می شود :
- انحلال
- کریستالیزاسیون
- خشک کردن
ایمنی و هشدار در کاربرد سولفات سدیم
هر چند سولفات سدیم ماده ی سمی ای نیست اما تنفس گرد و غبار آن به ریه ها آسیب وارد می کند . موجب تنگی نفس یا در مواردی موجب حساسیت می شود . پس توصیه می شود که هنگام استفاده از سولفات سدیم حتما از ماسک و دستگش های مخصوص استفاده نمایید .
شرکت شیمیایی دانش بنیان نوریان از معتبرترین ارائه دهندگان که به کاربرد سولفات سدیم باکیفیت درایران اهمیت ویژه ای می دهد , در زمینه بازاریابی و همچنین واردات مواد شیمیایی به روش فلوتاسیون و لیچینگ , آماده ارائه خدمات به مشتریان گرامی می باشد . برای خرید سولفات سدیم با شماره های درج شده تماس حاصل فرمایید .